Make your own free website on Tripod.com

archlord_banner.jpg

Fajok

Home
Hírek
Chantra Történelme
Fajok
Karakter osztályok
Tárgyak
Termelés
Chantra Shop
Ostrom
PvP, party, guild
Tippek
Magyar klánok, karakterek
FAQ
Linkek
Fórum
Vendégkönyv
Kapcsolat

Emberek

Áttekintés
Az emberek az orkok után ezer évvel érkeztek a kontinensre. Saját földjük drámai süllyedése miatt, telepesek megvetették a lábukat Chantra nyugati vidékén. A történelem szerint megtehették, hiszen tudtak tüzet csiholni. Eleinte az emberek békében éltek, aztán rájöttek, hogy az orkok a keleti vidékeken telepedtek meg, az emberek védeni kezdték területeiket.
Az embereknek viszonylag rövid élettartamuk van, már 80 év jo hosszúnak számit. Szaporodásuk is alsóbbrendű az orkokéhoz képest, ahol az utódok száma 3.
 
Kinézet
Átlagos magasság 175 cm, kétségkivül a legmagasabb faj Chantrában. Ennek ellenére az emberek egy olyan faj, melynek kinézetét nagyban befolyásolják a körülöttük lévő tényezők, pl. bőrszínt, haj és szem színt nagyban meghatározzák a társadalomban foglalt helyük, időjárás és étkezés.
Az emberek tisztában vannak törékenységükkel, ezért sok energiát fektetnek páncélzat és házak épitésébe. Ők hozták létre a leglátványosabb pánzélzatokat Chantrában, és szilárd házépitési fejlesztéseket, amikben együtt védelemben lehettek.
 
Személyiség
Az ember egy összetett faj, ami sok hasonló jelleggel rendelkezik, de minden egyes embernek saját akarata van. Elég makacsok és sokszor irigyek más erejére, valamint a türelmük sem végtelen. Élvezik a háborút, de híresek a kedvességükről és tiszteletükről. Szeretnek inni, énekelni, mulatni, táncolni, sok fesztiválon van erre lehetőségük.
 
Képességek
Az emberek jól bánnak a tűzzel, igy vasat tudnak késziteni. Az emberek kovácsainak ügyessége terjedt az egész földön. De nem csak ezeket a képességeket birtokolják. Más kreativ képességeket is gyorsan elsajátitottak, mint a szabászat, páncélkészités és gazdaság.
Ezek a képességek fontos szerepet adtak az emebreknek Chantra nagyobb társadalmában. Ez segitette őket a túlélsben és fejlődésben az évek alatt.
 
Társadalom
Az emberiség nagy hangsúlyt fektet a státuszba, felépitésbe, és a protokolokba. Időről időre létrehoztak egy társadalmat, ahol a legerősebb rendelkezett a legnagyobb hatalommal a monarchia alapú rendszerben. Ezt később gondosan kidolgozták.
 
Társadalmi szerkezet
Ez a szerkezet bárhol megtalálható, ahol emberek telepedtek meg. Az erősek és a befolyásosok midnig magas poziciókat képviseltek. A kulturális békéjük érdekében, mikor az embrek öregszenek és emghalnak, az utódaik veszik át helyüket, képességeiktől függetlenül.
Kivülállóknak az emberi társadalom egyenlőnek tűnik, mind harcost, varázslót és kereskedőt zgyanugy kezelnek. Persze ez nem midnig igy van, tisztelet, egészség meghatározza az évek alatt, kivel hogyan bánnak. Az emberi társadalom osztályokra bontja magát: Nemesektől (akik alegtöbb erőt képviselik), Munkásokig (akik a legtöbb fizikai munkát végzik el, a legalacsonyabb osztály).

Oktatás
Más fajokhoz képest Chantrában, az emberek egy stabil oktatási rendszert hoztak létre. Az oktatást főleg társadalmi megkülömböztetések alapján határozták meg, csak a legkivételesebbek kaphattak teljes oktatást.
De akármilyen harci technikát választott is varázslás helyett, lovagi vagy ijász képzést, akkor is elsőrendű tanitást kaptak. Az oktatási rendszer azokon aharcosokon alapszik, akik elég sokáig élnek, hogy tudásuakt továbbadhassák.
 
Hit
Évek alatt az emberi társadalom elég vallásos lett. A változékony időszakokban gyakran fordultak istenekhez magyarázatért és kényelemért. Ettől nőtt a reményük és hitük.
De ahogy a társadalmuk nőtt, sokan korrputá váltak, letévedve őseik vallási útjairól. Most már az emberek csak gyenge pillanataikban és saját önző céljaikkal fordulnak a szellemekhez. Valakikben még él erősen a hit, valakikben nem, de a csatatérre menet a hit az első amivel szembe kell nézniük.
 
Épitészet
Ez egy másik terület amiben kiemelkednek az emberek, pont az elementektől való védelmük érdekében. ÉLvezik az új szerkezetek megtervezését, és büszkék, hogy épitményeik ellenállnak a környezeti tényezőknek.
Épitésnél a legfontosabb cél a funkciójának betöltése; a védelem és a meleg. De nem csak védelemre szolgálnak, a státuszt is szimbolizálják, pl. minél nagyobb a házad annál fontosabb személy vagy. Ezek az alapanyagokra is jelemzőek, mert csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak a köves épitkezést.
 
Étkezés
Az emberek élvezik a zöldségdiátét, csak ugy mint a húsokat, de mint minden más, az étkezés is a társadalmi helyzetüket mutatja. Akik gazdagok, jobb minőségű zöldségeket, és egzotikusabb húsokat vehetnek.
 
Öltözködés
Az emberek szabászati képessége nagyon előrehaladott, ezért új és szép mintákat és formákat tudnak létrehozni. TErmészetesen a ruha is kifejezi a a státuszt, és csak a gazdagabbak engedhetik meg maguknak a bonyolult diszitéseket. A szegények egyhangú öltözéket viselnek, mig a gazdagok színesben és extravagánsan öltözködnek. Garantált élvezetet jelent a szemnek bármelyik emberi város, ahol kedvünk szottyant időnket tölteni.
Nem csak a szabászatot fejlesztették ki, hanem a páncél készitést is.
Kétféle páncéltipus van: szegény és feláldozható harcosok bőr páncélt viselnek, de ahogy feljebb lépnek a rangsorokon joguk lesz acél páncélt viselni.
Sok órás tervezés következménye a díszes, de erős páncél, ami stílusos és kellően erős a harctereken.

Jog

Sok falunak szabályzata van a zűrzavarok elkerülése végett. Az egyetlen hivatalos szabályzet Thoulanban található, a király igazgatja ezt. Csak az ő szavára lehet áttdolgozni.

Büntetés

Sokféle bűntetőforma létezik, a legsúlyosabb a halálbüntetés, de inkább száműznek, mint kivégeznek.

Harc

Az emberek tisztában léve gyengeségeikkel, inkább próbálnak háborúkat kerülni, inkább manipulálják a dolgokat ravaszsággal, és más irányokba tekintenek. Csak akkor támadnak, ha biztosan érzik az erejüket, gyakran az ellenfelük kisebbsége végett. Ha érzik, gyengék, gyakran félreállnak, átcsoportosulnak, további lehetőségekre várva.

Mágia

Fizikai erejük ellenére sokak nekiállnak a mágia elsajátitására. Eredményként, sok év alatt olyan tudást halmoznak fel, ami még a holdtündéket is felűlmúlja néhány területen.

Mai kiterjedés/Erő

Az emberek ugyanoylan erősek, mint bárki Chantrában, de sokkal törékenyebbek. A legjobbra törekednek, nem csak maguknak, hanem akikel törődnek.

Orkok

Áttekintés
Az orkok ezer évvel az emberek előtt elfoglalták Chantra vidékeit. Ezért sokkal nagyobb becsben tartották magukat embertársaikkal szemben, kb. 500 évre rabságban tartották őket.
Évek múltán az emberek fellázadtak és kivivták szabadságukat. 500 évvel később a kontinenst egy földrengés rázta meg, ami a föld nagy részét az óceán alá süllyesztette. Az orkok és emberek a nyugati részek elhagyására lettek kényszerítve, és Ugdrasil vezetése alatt az orkok létrehoztak egy kisebb kolóniát, ahol újra épitkeztek.
 
Kinézet
körülbelül 2 méter magasak, sötét bőrrel és drótos hajjal, izmos felépitésüek, nemtől függetlenül. 12 éves korukra legtöbb ork eléri a maximális méretét, és 13 évesen már felnőttek.
Az fiatal orkoknak nehéz gyermekkorral kel szembenézniük, úgy vannak nevelve, mint az oroszlánkölykök; igy a fiatalok gyakran sérülnek, amit tisztelettel és bátorság jeléül viselnek. A bőrük gyenge, általában ezért páncélzatot hordanak csatában, lenge bőrből, ami ideális közelharcban.
 
Személyiség
Egy nagyon barátságtalan és háború kedveló faj, akik a hóditást minden fölé helyezik. Gyakran sértőek és gyorsan feldühödnek, nagyban külömböznek az emberektől és a holdtündéktől.
Az orkok nem az inteligenciájukról híresek, egyszerűen szemlélik az életet, ritkán foglalkoznak sokáig ügyekkel, vagy bonyolitják túl őket. Általában ez nem okoz problémát nekik, mindazonáltal az orkok arról ismertek, hogy könnyen csapdába csalhatóak, mivel képtelenek tisztán látni ami az orruk előtt van.
 
Képesség
A harcművészettel megajándékozva az orkok sokkal fittebbek és erősebbek, mint az emberek.
Kifinomult éjjeli érzékelésük is van, éjszakai látásuk együtt az érzékeny szaglásukkal egy rettenetes éjszakai ellenféllé teszi őket. Ezen magasan fejlett érzékeikkel szemben halásuk gyenge, és a legkevesebb szint képesek érzékelni.
Az orkok nem a legpompásabb teremtmények, mindenek fölött az erőszakot élvezik, a fegyvereik tervezésében is ez mutatkozik meg, legtöbb fegyverük törésre, ellenségeik összeszabdalására alkalmas.
Pontosan az orkok harcos életstilusa miatt, a berserkerek többsége nem haladja meg a 30as éveit, sérüléseik következtében, melyeket életük során szereztek. Mégis elginkább ez az oka a hosszú távú épitkezésüknek, hiszen az orkok nagyon könnyen felépülnek sérüléseikből. A vadászok és varázslók sokkal tovább élnek, hiszen nem közelharcban csatáznak, akik ezt a pályát választják, akár a 70es éveiket is megélhetik.
 
Társadalomszerkezet
Az orkoknak egy nagyon egyszerű társadalmuk van, erőn alapszik, a Magas Orkok alatt mindenki egyenlő. Ezt a poziciót bárki elérheti, aki érez magában elég bátorságot megpróbálni, ez a felemelkedési lehetőség annyira beleivódott az ork kultúrába, hogy nem tartozik árulás kategóriába, ha valaki párbajra hivja az aktuális Magas Orkot. Az az ork, aki győz, tiszteletet nyer, és engedelmességet az alatta állóktól.
Az orkok nagy része berzerkerként edz kiskoruktól fogva. Időről időre a legbátrabbak vezetők lesznek, míg a gyengébbeket kirekesztik, és más területeken kell munka után néznie. Walcure és Ugdrasil ideje előtt, akik mágia után érdeklődtek, azokat csúfolták. De az ork ma már tiszteli a mágussá válás nehéz, figyelmet és koncentrációt igénylő útját.

Oktatás

Az oktatás nem jellemző az ork társadalomban. Ehelyett jobban szeretik, ha a fiatalok ellátják már magukat. Egyedül a harci technikák elsajátitására van oktatási programjuk.

Mikor egy ork, nő vagy férfi, képes járni, rögtön beleviszik a harcképzésbe, ahol napi 9 órát töltenek kiképzéssel. Mikor elérik a felnőttkort, 13 évesen, a legerősebb folytathatja az edzést, mig a gyengéket más mezőkre küldik.

Hit

Az ork hit a múlton alapszik, tisztelettel tekintve Őseikre, mint mindennek a magjára. Minden ork a tiszteltek közé akar kerülni, mikor meghalnak a csatamezőn, hősök lehetnek. Minden csata előtt az orkok elvégeznek egy elő harcos rituálét, amiben őseiknek imádkoznak, és megjelőlik fegyvereiket és bőrüket a megbecsültek neveivel. De tudják, hoyg enm ők az egyetlenek Chantra földjén, ezért tisztelelttel viseltetnek a többi szellem iránt is.

Épitkezés

A lakásépités, mint idea, új fogalom az orkok életében. Hoszú éveken át vad életet éltek, kunyhókban és barlangokban, inkább mint időt pazarolni épitkezési szerkezetekre. Ez a szemlélet egyre jobban megváltozott, ahogy egyre többet éltek együtt emberekkel. Mikor elhagyták süllyedő földjüket, és Chantrába jöttek, magukkal hozták a házépités új lehetőségeit is.

Az ork épitészet persze viseli magán primitiv multjukat, mint pl. a kő a legpopulárisabb anyag. Ennek eredméyneképpen házaik szolidak, nincs dúldiszitve, pár szobával, amiknek magassága megfelelő méreteikhez.

Az orkok agressziv hajlamaikat sem felejtették el, gyakran díszitik házaik külselyét elefántcsontokkal, amik erős megjelenést sugallnak.

Étkezési szokások

Az orkok étrendje egyszerű, húsra koncetrálódik. Ezért vadásznak, ezzel együtt edzenek és pihennek is táplálékszerzés közben. Csak akkor képesek zöldségeket enni, mikor betegség miatt kezelik őket :)

Öltözködés

Az ősők nem nagyon visletek ruhákat, jobban viselték a természetes megjelenést, idejüket harcra és nem szabászatra forditották .

Az emberekkel való együttélés felkeltette érdeklődésüket az öltözködés iránt, a bőrt választották.

Akárcsak az épitkezés, az öltözködés is az emberektől származott. Nehéz megmondani a külömbséget a napi viseletük és a bőrpáncéjaik közt, mert midnekttő egyszerű stilusú, és vagy piros vagy fehér, mert nincs túl nagy festési tapasztalatuk.

Kisérletet tettek a fém páncélkészítésre is, de még finomitaniuk kell ezt. Ennek eredményeképpen csak nehéz és alaktalan páncélokat készitenek, amiket csak orkok tudnak hordani.

Jog

Az ork jog 10 kulcsfontosságú szempont köré csoportosul, 3 a gyilkosságra, 3 háborúra, 2 lopásra, 2 adóra vonatkozik.

Akik megsértik a jogot, előbb a helyi vezető állapitja meg bűncselekedetét, majd utána büntetik. Az ork bűntetés inkább fizikai, mintsem bebörötnzés, az ostorozás a legygakoribb büntetés. Pár bűn halálbüntetést érdemel, de ez csaka kkor hajtható végre, ha egyhangú belegyezés van, és ltalában csak oylanok ellen, kik menekülnek a harctérről, ahelyett, hogy harcolnának és meghalnának.

Büntetés

A legnagyobb bűn, amit csak ork elkövethet a menekülés a csatatérről, s ellenség hátrahagyása. Ha az orkok a háboru befejezése nélkül térnek vissza, biztosan halálra itéltetik magukat. A többi bűncselekmény megitélése szabályokon alapszik, minden faluban, de a fizikai büntetés mindig előnyt élvez.

Harc

Az orkok komolyan veszik a harcot, életük nagy részét harci képességeik fejlesztésével töltik. Mikor nem harcolnak, akkor a technikájukat tökéletesitik, élezik fegyvereiket, vagy barátokkal, családdal párbajoznak. A harc létezésük eleje és vége.

Mágia

Annak ellenére, hogy a mesék és a történelem sok nagy mágusról szól, nagyon kevés ork választja ezt az utat, a tradicionális berzerker úttal szemben. Akik mégis mágiát választanak, sok nehézséggel néznek szembe, mivel nincs sok tehetségük erre, keményen kell dolgozniuk, mint bármely más népnek. Akik végül elsajátitják a mágia kezelését, semmivel sem lesznek gyengébbek, mint akármelyik varázshasználó Chantrában.

Mai erő

Az emberi rabszolgaság után, az orkok elszigetelve éltek. De ez a zárkózottság egyre gyengült, III Ladeus és az emberek békekisérletei által. Rövid életciklusuk ellenére az orkok ma már falkákban bukkannak fel Chantra egész területén, mivel nemzőképességük példátlan.

Holdtündék

Áttekintés
A holdtündék valaha normál tündék voltak, de sötét varázslataik miatt mutálódtak. A három nagy tünda nép közül az egyik benépesitette az Északi vidéket, ők lette az elsők is, akik a Nagy Háborúban részt vettek. ENnek apusztito háborunak a következményeként a férfi populáció nagy része kihalt, csak kevesek tudtak elmenekülni, és a nőkkel együtt árnyékokba rejtőztek a világ elől. Ahogy telt az idő a nők átvették a férfiak szokásait, és kitanulták a fegyverforgatást és a mágiahasználatot. A pár megmaradt férfi ki volt zárva a csatákból, mivel túl fontosak voltak a közösség szempontjából. A sors fintora, hogy a férfiak már csak nők nemzésére lettek alkalmasak. Igy a holdtündék előléptek árnyékvilágukból, hogy más szaporodási módok után kutassanak. Igy ismerték meg őket az emberek és orkok.
Annyira szégyelték ezt, hogy századokra visszahúzódtak újból a sötétségbe, csak egyszer fedve fel magukat, mikor földjüket orkok és emberek támadták meg.
 
Kinézet
A holdtündék alakja nyúlánk, karcsú, hosszú, hegyes fülekkel, sokkal hegyesebb, mint a többi tünde fajé. Ez a jele az erőszakos és szikár nevelésüknek. Finom és rugalmas bőrük miatt könnyen szenvednek sérüléseket. Ezeket mint tetoválást, büszkén viselik.
 
Személyiség
A holdtündék közössége szépen kialakult, mikor évekig elszigetelve éltek. Az arrogáns és makacs viselkedés tipikus náluk, akárcsak a többi faj lenézése. Ez a makacs jellemük sokszor okozott egymás közt is súrlódásokat, gyakran belső háborukba torkollott.
Az évek során csitultak a nézeteik, s a többi faj iránt is kifejezték tiszteletüket.
Könnyű kés és ij használatuk messze hires volt, sokan kockáztatták életüket, hogy holdtünde emstertől tanulhassanak.
Éjszakai szokásaik is beleszóltak fejlődésükbe, kitanulták a nyomkövetést, bármit becserkésznek hatalmas távolságból is, még ha kevés dolgot tudnak is róla.
Varázslatos külsejük ellenére gyorsan dühbe gurulnak, és akik utjúkba kerülnek, félhetnek.
 
Társadalom
Társadalmuk nagyon strukturált, osztálymegkülömbözetésekkel tele, amik ritkán változnak, még akkor sem  ha független csoportok jönnek létre.
A ranglétrán felfele törni rettentő nehéz és ritka, mig lefelé süllyedni megszokott. A legalsó osztályt "kisebb holdtünde" néven ismerik, és ők a második legnagyobb osztály. Ez a szekció főleg rabszolgákból áll, akik fő feladata bányászni, ez anehéz munka megröviditi életüket, 500 év alá.
A "középholdtündék" osztálya a legnagyobb, és egy hatalmas erőt képviselnek a társadalomban, főleg háború idején. Fő feladatuk a termelés és gyártás, felelősségük van az élelmezés és viz ellátás felett.
A "nagy holdtünde" osztály a legmagasabb a társadalmukban, ők a vezetők, akik háborukat vezetnek, és a kulturába is beleszólnak. A szelektiv szaporodás évei alatt, mint Fő holtündék váltak ismerté. Ők öreg bölcs tündék, akik hatalmas tudást és tapasztalatot birtokolnak.

Oktatás
A holdtündék egy túlélőtornát rendeznek, hogy a társadalom gyengébb elemeit kiselejtezzék. Mikor a holdtündék elérik 50. évüket (embereknél ez 10), részt vesznek egy képességfelmérő teszten, hogy kiderüljön, hol a helyük a társadalomban. hogy szüleik mellé kerülnek-e, vagy lejebb.
 
Hit
A többi tündéhez ahsonlóan ők is teljesen hisznek a szellemek erejében. Sötét mágián keresztül képesek testüket átváltoztatni, de ezt csak túlélésre használják. Nekik van a legerősebb hitük az egész kontinensen.
 
Élőhely
Sok évvel ezelőtt, a holdtündék civilizációja magasan a fák tetején létezett, azomban az Északi vidékre kényszerültek, barlangokba húzódtak. Megunva a barlangi életet, hamarosan házak és faluk épitésébe kezdtek. A fő holdtünde házaknak két szintjük és bonyolult diszitésük van. Inkább felfelé építkeztek, utalva fatetős létükre.
 
Étkezés
Diétán élnek, akárcsak az emberek, de sokféle gombát és gyógynövényt használnak. Elkülönülve étleznek, szörnyű étkezési szokásaik miatt.
 
Ruházat
A holdtünde kulturában rettentően fontos a megjelenés. Nagy büszkeséggel viselik ruháikat, s ruháik figyelemkeltésre lettek tervezve. Sok színt és testhezálló ruhákat készitenek. Akkora hangsúlyt fektetnek az öltözködésre, hogy akit rangján felüli öltözékben találnak, az komoly büntetéssel néz szembe, vagy akár halállal lakol.

Büntetés
A holdtündék nagy hangsúlyt fektetnek társadalmuk helyes egyensúlyban tartására, s az osztályokat, melyek bűnösek, elpusztitják. Az osztályok közti szerelem tilos, akiket mégis rajtakapnak, halálbüntetésben részesülnek. Nagyon ritka a holdtünde társadalomban a gyilkosság, lopás, ezért lehetetlen elkerülni a büntetést. A halálbüntetés a legszigorúbb büntetés, amit börtön és végül kiiktatás követ.
 
Jelenlegi kiterjedés
A holdtündék ma a keleti és északi vonalakra fókuszálnak. Békésen élnek az orkok mellett. Még msot is arrogáns és büszke társadalom, de megtanulték tolerálni a kivülállókat, saját hosszú életük megovása érdekében is.

hivatalos oldalról fordította Fayme

by Sir Quno Jedi in 2007 aug. 30.

Webtop

SEO

Harcolj a spam ellen! Katt ide!